sunnuntai 22. lokakuuta 2017

50e viikossa ruokaan - no ei onnistu, kun ei ole niin paljoa!

https://anna.fi/ruoka/ruokajutut/toimittaja-testasi-riittaako-50-euroa-viikossa-ruokaan/

Heti alkuun on todettava, että toimittajilla on ilmeisesti tosi hyvä liksa. Nimittäin, tälleen työttömän yksin asuvan näkökulmasta, 50e ruokarahaa viikolle on ihan oikeasti PALJON. Niin paljon, että sellasta määrää ei todellakaan ole käytettävissä kuukauden jokaiselle viikolle... Ja jos voi tuosta vaan antaa ruokien pilaantua ja heittää ne roskiin ja tuo viikkobudjetti oli pieni, niin en ehkä halua edes tietää, mitä se kulutus on normaalisti. Tai no niin, jokainen tottakai elää miten haluaa, mutta suhteellisuudentaju tuosta jutusta on anteeksi nyt vain, nätisti sanottuna aika helvetin kaukana.

Ensinnäkin lähtökohdaksi pitäisi ottaa se, että siellä kaappien uumenissa ei olisi juuri mitään mitä käyttää. Ei vihiksiä tai lihiksiä tai aamu- tai iltapalatarpeita.
Toiseksi se, että kun monta kertaa viikossa syö muiden tarjoamaa ruokaa, niin jossain mennään pöpelikköön, jos ei meinaa sittenkään budjetti riittää.

Piti alkaa ihan miettimään, että millä summalla elää viikon. Mulla ei ole tässä kuitteja enää mistä tarkistaa, mutta monet hinnat muistan ulkoa, ja löytyyhän niitä netistäkin.

Elieli. Mulla meni kauppaan sellanen vähän päälle 30e, ja sillä tosiaan elää ihan helposti ja reilusti yli viikon. Mukana oli myös karkkia, noin 4e arvosta.
Kauppaan lähtiessä tilanne oli se, että kaapissa oli vain margariinirasia, porkkanapussi, täysjyväpastaa ja pieni määrä riisiä, siis sellaisia, mitkä ylipäätään tulee käyttöön suht usein. Lasketaan nekin nyt mukaan kuitenkin. Porkkanat oli 2e, margariini 2,30e, pasta 1,70e ja riisi 2,25e. Nämä tekee 6,25e.

Kaupasta lähti mukaan maitoa, broilerinfileesuikaleita (ja ehdottomasti maustamattomia eli kalliimpia, mutta mieluummin maksan enemmän itse lihasta, kuin siitä epämääräisestä marinadista...), kahvia, raejuustoa, nuudeleita, ruokakermaa... ja sitä karkkia. Vähemmälläkin siis olisin selvinnyt. Mutta kun jo yhdestäkin lihapaketista yksi ihminen tekee lisukkeiden kanssa ruuan moneksi päiväksi, niin en vaan voi käsittää että miten 50e voi olla tiukka budjetti.
Seuraavan kerran, rakkaat toimittajat, voisitteko pyytää jonkun sellaisen tekemään tarvittaessa vastaavan laskelman, jolla ihan oikeasti on tiukkaa rahan kanssa? Vaikkapa työttömän yksinhuoltajaäidin? Voitaisiin ehkä saada hieman realistisempi kuva asiasta.

8 kommenttia:

 1. 50e viikossa ruokaan on ihan hirmuisen paljon :D Mulla menee yleensä kuussa vähän vajaa 100e yksin elävän opiskelijan ruokiin, joten toi summa tuntuu tosi isolta :D

  - Kiia / https://kiiainnanmaa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla oli joskus aikoinaan aikalailla sama. Asuin asuntolassa joka oli maksuton, niin tulot oli sitten muistaakseni 120e/kk. Siitä sitten ruuat ja kaikki pakollinen... :D Onneksi koulussa sai yhden maksuttoman aterian päivässä.

   Poista
 2. Ugghh, en pystynyt edes lukemaan alkua pidemmälle tuota juttua kun alkoi niin vituttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, herättää kyllä ties minkäsorttisia tunteita.

   Poista
 3. Meillä ruokakassin hinta pieneni kun alettiin hankkia pienempiä määriä, tehdä alusta asti itse sekä hyödynnetään pieninkin hävikki. Minulla on myös tapana heittää ihan kaikki pakkaseen, esimerkiksi maustettu maito jos sitä on sattunut jäämään yli (harvoin tapahtuu), sitä on helppo käyttää esimerkiksi sosekeitoissa. Käytän välillä myös keitinveden keiton pohjana. Näin säästää isoja määriä rahaa. Hävikki vinkkejäni voi katsella vaikka linkistä.

  http://villananna.blogspot.fi/search/label/H%C3%A4vikkiruokavinkit

  VastaaPoista
 4. Hyvin kirjoitettu teksti. Itsekkin pienituloinen yh-äiti, joten tarkalla budjetilla saa mennä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   yksinhuoltajaäidin lapsesta aikuiseksi kasvaneena, se sentin tai no silloiseen aikaan pennin venyttäminen tuli kyllä hyvinkin tutuksi. Aika pienenä sitä jo oppi, että kaikkea samaa ei vaan voi saada mitä kavereilla ehkä on, mutta mitään sellasta oikeasti tärkeää meillä ei ikinä puuttunut :)

   Poista

Kiitos kun kommentoit!
Pysytäänhän kuitenkin asiallisella linjalla :)